Ät som en Gudinna!

(Receptet på denna löjligt goda sallad hittar du längst ner i inlägget)

Jag har själv varit en person som ätit alldeles för mycket och sen rusat till gymet för att försöka ”träna bort det”. 
Eller inte ätit någonting alls och sedan klappat mig på axeln för ”nu är jag duktig för nu äter jag inte, grymt jobbat P”. Alltså med andra ord haft ett extremt förhållande till mat. Allt eller inget liksom.

Jag kan inte säga att jag hade en dokumenterad ätstörning utan det var mer som att jag såg mat som ren energi. Energi gör att jag orkar träna mer och bli starkare. Och det man tar in måste förbrännas till varje pris. Men vilken kropp i denna världen blir stark eller välmående av godis, sötsaker och restaurangmat? Precis. INGEN!

Sen var det den andra delen av det hela.
Den delen när man inte äter någonting alls. Man kanske på sin höjd tog en koffeindryck för att huvudet är helt uppslukat av alla intryck på sociala medier om hur man bör se ut.

Trots huvudvärk, kramper i magen, sömnlösa nätter så skulle jag ändå skulle till gymet och cykla i 2 timmar och efter det gå och träna kampsport. Nu var jag ju välmående, eller hur? En riktig A-människa on top of the world.
Alla på Facebook och Instagram verkade ju göra så, så varför funkade det inte för mig? 
Efter många år… alltså MÅNGA års pendlande mellan någon typ av minianorexia, ortorexi, och allt där till fick jag nog. 

Jag fick nog den dagen jag insåg att att mitt sjukliga beteende och självdestruktiviteten berodde på något annat. Något djupare. Någonting som kanske jagat mig i 7 års tid. Men den viktigaste insikten var att det berodde på NÅGOT och att det inte var mig det var fel på. Genom att deala med det så kunde jag återigen se ljuset i tunneln.

Och sen kom vändpunkten, fråga mig inte exakt hur det gick till. Men den kom! Och det var sååå skönt.
Jag gick tillbaka och tog tag i det som hänt och la det i ryggsäcken, stängde igen den med en kedja av titan och kastade den från en bro. Sen efter det så var jag ganska välmående. Objektivt sätt, inte bara i mitt huvud. Tränade fortfarande mycket, men inte överdrivet, det går inte över på en natt tyvärr. 

Om vi går till det positiva nu, så kan jag säga att jag idag både mår och känner mig som en gudinna och har gjort de senaste 5 åren!
Jag vet att jag inte den enda som haft detta beteendet, det är många som fortfarande idag kämpar med att komma ur en dålig matrelation. 
Jag ser det dagligen, jag hör det dagligen och det gör ont i mig dagligen. Och det är en av anledningarna till att jag jobbar som PT.

Hur jag äter är ganska speciellt för jag har privilegiet, (jag har ett kontrollbehov när det kommer till att laga mat så Björn får inte vara i köket när jag håller på) att jag lagar hans mat och även min. För mig är matlagning lite som meditation.

Vi har två helt olika kroppstyper och det är jag väldigt glad för, dels för att jag får laga rolig mat men också för hade han haft kvinnas kropp hade det nog varit lite konstigt… kanske 🙂

Så när jag gör hans husmanskost med gräddsås/italienska osträtter/massiva flötmat så gör jag min vid sidan av. 
Den brukar bestå av en stabil proteinkälla, någon lättare kolhydratkälla och massor av grönsaker. Total freshness! Precis vad jag känner att min kropp och huvud behöver.

Varför äter jag inte som honom nu då? 
Jo dels för att jag har inte i närheten av hans förbränning plus att jag mår fruktansvärt efter en sådan måltid.
Jag kan ju inte direkt gå och lägga mig och sova i 2 timmar efter varje måltid. 

Jag äter för min kropp och själ, inte för vad jag tror jag vill ha. 
Ordet SOUL FOOD är nog det bästa jag kan kalla det.
Det är precis det jag tycker att det är. Själsmat!
Mat som gör att jag mår som den där gudinnan, som gör att jag orkar träna regelbundet, som gör att jag har energi för varje kund på jobbet och som får mig att känna mig jävligt fierce & snygg (det är faktiskt viktigt, VÄLDIGT viktigt)  Recept : 
Quinoa
Sojabönor
Granatäpple
Tomat
Någon härlig salladsmix
Kyckling (funkar jättebra med en annan proteinkälla)
Böngroddar (otroligt gott med kripigheten)


/P

3 reaktioner till “Ät som en Gudinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s